PYSZNIE I ZDROWO

PIECZONE JABŁKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

PIECZONE JABŁKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

Pyszny jesienny deser dla dużych i małych, czyli pieczone jabłka z masłem orzechowym, cynamonem i syropem klonowym. Do przepisu wykorzystałam jabłka Chapnion, jednak możesz wykorzystać dowolną odmianę. Poniżej możesz obejrzeć film krok po kroku jak przygotować zapiekane jabłka.

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4- 5 łyżek masła orzechowego
  • 6 łyżek syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni. C
  2. Jabłka myję, osuszam, odcinam kapelusik, za pomocą łyżki wydrążam gniazda nasienne.
  3. Do każdego jabłka wsypuję: szczyptę cynamonu, masło orzechowe, syrop klonowy.
  4. Jabłka przekładam do naczynia żaroodpornego, każde jabłko delikatnie smaruję olejem kokosowym, jednak nie jest to konieczne.
  5. Jabłka piekę około 25 minut.
Faszerowane jabłka masłem orzechowym 768x1024 - PIECZONE JABŁKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

KROK PO KROKU- JAK PRZYGOTOWAĆ PIECZONE JABŁKA Z MASŁEM ORZECHOWYM.

error