PYSZNIE I ZDROWO

SZYBKI PRZEPIS NA CIASTO JAGODOWE

SZYBKI PRZEPIS NA CIASTO JAGODOWE

Prosty i szybki przepis na przepyszne ciasto jagodowe. W przepisie użyłam maślanki, wcześniej testowałam jogurt naturalny, który również doskonale się sprawdza. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne po prostu pyszne.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 200 g jagód

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.
  2. Do dużej miski wsypuję mokre składniki: jajka, olej, maślankę. Delikatnie mieszam.
  3. Do drugiej miski dodaję: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
  4. Suche składniki stopniowo przekładam do mokrych i dokładnie łączę.
  5. Na koniec wsypuję jagody i delikatnie mieszam.
  6. Ciasto wkładam do piekarnika na około 50 minut.
Ciasto jagodwe 768x1024 - SZYBKI PRZEPIS NA CIASTO JAGODOWE
error