Zapiekanka makaronowa to szybki pomysł na zdrowy i pełnowartościowy obiad. Tak przygotowaną zapiekankę można spakować na lunch do pracy lub na wycieczkę. Zapiekankę można wzbogacić o kukurydzę, bakłażan lub inne sezonowe warzywa.

Składniki:

  • 200 g makaronu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mała cebula
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 400 g pasaty lub pomidorów z puszki
  • 150g sera mozzarella
  • sól, pieprz
  • gałązka świeżego oregano

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastawiam na 180 stopni C. Makaron wrzucam na wrzącą osoloną wodę i gotuję przez 4 minuty. Odcedzony makaron przekładam do naczynia żaroodpornego.
  2. Cebulę siekam i podsmażam na oliwie. Dodaję czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Całość chwilę podsmażam. Doprawiam solą i pieprzem. Pod koniec dodaję pomidory z puszki.
  3. Całość przekładam do naczynia z makaronem i delikatnie mieszam.
  4. Na wierzch posypuję stratą mozzarellą i zapiekam przez 25 minut.