PYSZNIE I ZDROWO

Słodka Wegan Nerd. Moje roślinne desery-Recenzja

Słodka Wegan Nerd. Moje roślinne desery-Recenzja

Pierwszą wegańską słodkością, którą przyrządziłam był mus czekoladowy z pomarańczą już wtedy wiedziałam, że muszę podszkolić swój warsztat kulinarny i zacząć przygodę z wegańskimi łakociami, bo przecież wegańska kuchnia jest tak bardzo inspirująca,smaczna i kolorowa, że ma się ochotę spędzić cały dzień i eksperymentować w kuchni. Z pomocą przyszła mi również książka uroczej Alicji Rokickiej, która jest dla mnie absolutnym geniuszem w kwestii roślinnych deserów. Książka Ali “Słodka Wegan Nerd” to prawdziwy klasyk, który moim zdaniem powinien mieć każdy miłośnik słodkości. Książka jest przepięknie wydana, kolorowa, oprawiona apetycznymi fotografiami, opisana prostym językiem , uważam, że każdy poradzi sobie z upichceniem deserów jakie w książce proponuje Alicja.

Co znajdziesz w książce “Słodka Wegan Nerd”?

Niezbędnik wegańskiego cukiernika czyli praktyczny sprzęt kuchenny, znajdziesz tu również listę produktów, która ułatwi Ci poruszanie się po kuchni roślinnej.

Na dobry początek czyli zupełne podstawy w tym rozdziale dowiesz się między innymi jak przygotować podstawowe ciasto kruche, prościutki biszkopt pszenny oraz jak przygotować boski sos karmelowy z daktyli (uprzedzam uzależnia)

Przegryzki, czyli ciastka,ciasteczka,batoniki kocham ten rozdział ponieważ znajduje się tu masa przepisów na bajecznie szybkie w przygotowaniu łakocie 🙂 są tu słone migdałowe ciastka bez pieczenia,kolorowe kulki daktylowe,batony mocy z ciecierzycy dla siłacza oraz inne cuda, które z pewnością pokochasz.

Francja- elegancja, czyli ciasta kruche,francuskie i tarty napiszę krótko Galette- rustykalna tarta z tymiankiem podbiła nasze kubki smakowe.

Na drożdżach czyli smaki dzieciństwa 🙂 Wszystko co drożdżowe popijałam mlekiem 🙂 no może pomijając pizze 🙂 jest tutaj chałka,placek drożdżowy z gruszką, ślimaki z dynią i wiele innych pyszności.

Z czekoladą uwielbiam czekoladę i uwielbiam ten rozdział pełen pysznych czekoladowych słodkości takich jak fasolowe brownie, brownie pełne wyrzeczeń, czy gofry czekoladowe z wiśniami.

Dyskretny urok bezsernika czy można zrobić sernik bez sera? tego Ci nie zdradzę, ale gwarantuję, że gdy upieczesz różany bezsernik z orzechów nerkowca jeszcze bardziej pokochasz roślinne desery.

Zostań przemytnikiem warzyw moja mama była przemytnikiem ogórka 🙂 nie wiem jak to się stało, że ich nie lubiłam teraz nie wyobrażam sobie bez nich wiosennych kanapek. Ala w tym rozdziale zgrabnie bawi się warzywami i proponuje zjawiskowy tort szpinakowy.

Rozpasane torty, ciastka przekładane i kremy jeśli jesteś prawdziwym łasuchem to ten rozdział jest stworzony dla Ciebie. Znajdziesz w nim między innymi boskie tiramisu, tort andrutowy i tort red velvet na który właśnie mam ochotę.

Aquafaba czyli sekret wegańskiej bezy dowiesz się co to jest ta aquafaba jak z niej wyczarować tort bezowy.

Święta święta nie zabrakło przepisów na tradycyjne świąteczne wypieki. W tym rozdziale znajdziesz ich aż 11 !

Lody, lody dla ochłody i najlepsze na świecie lody o smaku słonego karmelu.

Tytuł: “Słodka Wegan Nerd- Moje roślinne desery”

Autor: Alicja Rokicka

Wydawnictwo Nasza księgarnia

Rok Wydania: 2018

Oprawa: Twarda

error