PYSZNIE I ZDROWO

ŚLIWKI ZAPIEKANE POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ

ŚLIWKI ZAPIEKANE POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ

Moje ukochane lato- pachnące owocami, mieniące się kolorami. Uwielbiam ten okres ponieważ w tym czasie przygotowuję dla Was dużo sezonowych prostych przepisów. Oczywiście cenie sobie każdą porę roku, jednak latem mam dużo więcej energii, lubię latem wyjechać na działkę, zbierać dary natury, a później zaszywać się w kuchni i tworzyć 🙂 Dzisiaj przygotowałam bardzo pyszny i pachnący przepis na śliwki zapiekane pod owsianą kruszonką, oczywiście jeśli nie masz śliwek, możesz wykorzystać dowolne ulubione owoce. W tym przepisie do zrobienia kruszonki użyłam oleju kokosowego, ale śmiało możesz wykorzystać roztopione masło.

LIWKI ZAPIEKANE POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ. 768x1024 - ŚLIWKI ZAPIEKANE POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ

Składniki:

  • 500 g wydrylowanych śliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g płatków owsianych
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 15 łyżek płynnego oleju kokosowego

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Śliwki kroję na mniejsze kawałki, przekładam do naczynia żaroodpornego.
  2. Przygotowuję kruszonkę: Płatki owsiane, cukier, sok z cytryny i cynamon, wsypuję do malaksera i pulsuję przez 10 sekund. Następnie suche składniki łączę z olejem kokosowym i mieszam.
  3. Kruszonką posypuję śliwki. Wkładam do piekarnika na około 30 minut.
LIWKI ZAPIEKANE POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ 768x1024 - ŚLIWKI ZAPIEKANE POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ
LIWKI ZAPIEKANE POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ.. 1 768x1024 - ŚLIWKI ZAPIEKANE POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ
error