PYSZNIE I ZDROWO

Pudding chia matche z kokosową bitą śmietaną

Pudding chia matche z kokosową bitą śmietaną

Jeden z moich ostatnio ulubionych deserów, czyli pudding chia matche z domową bitą śmietaną.

Do przygotowania puddingu możesz użyć dowolnego mleka roślinnego, a jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej to krowiego. Ja wybrałam migdałowe ponieważ jest delikatne i lekko słodkie dzięki temu nie dosładzam już mojego puddingu. Deser przygotowuję dzień wcześniej, aby nasionka chia mogły napęcznieć, pamiętaj, aby zamieszać kilka razy mleko już z nasionami.

Składniki:

  • 250 ml mleka roślinnego ( owsiane, kokosowe, migdałowe, ryżowe… )
  • 3-4 łyżki nasion chia
  • 1, 5 łyżeczki zielonej herbaty matche
  • 1 łyżka słodzika np syropu z agawy lub klonowego ( można pominąć)

Składniki na kokosową śmietankę:

  • 250 ml schłodzonego mleka kokosowego
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Mleko łączę z matche, dodaję nasiona chia, syrop klonowy i dokładnie mieszam. Przykrywam talerzykiem i odstawiam na noc do lodówki.
  2. Przygotowuję bitą śmietanę: Gęstą część mleczka przekładam do miski dodaję cukier puder i ubijam na sztywną pianę.
  3. Pudding przekładam do szklaneczek, dekoruję bitą śmietaną i ulubionymi dodatkami.
matche chia 768x1024 - Pudding chia matche z kokosową bitą śmietaną