PAPRYCZKI PARDON

Papryczki pardon to popularna przekąska w Hiszpanii, pochodzi z miasteczka Pardon mieszczącego się na terenie Galicji. Te małe zielone papryczki są obłędnie pyszne i w swojej prostocie smakują najlepiej. Papryczki de pardon smaży się je na oliwie,a na koniec posypuje grubo ziarnistą solą, mają lekko słodki smak. Co ciekawe podobno co 10 papryczka jest czymś w rodzaju chili, ja jednak jeszcze nie trafiłam na pikantną papryczkę, ale za każdym razem ,gdy sięgam po pardon mam lekką nutkę niepewności 🙂 Ten prosty, ale fantastyczny klasyk sprawdzi się idealnie jako tapas na domowych imprezach.
Jak przygotować papryczki pardon?
Papryczki pardon smażymy w całości, wcześniej oczywiście należy je umyć i dokładnie wysuszyć. Papryczki smażymy na oliwie, do momentu,aż skórka osiągnie ładny złocisty kolor, na koniec oprószamy solą morską i zjadamy, zostawiamy tylko ogonki 🙂 Tak przygotowane papryczki doskonale smakują z lampką wina.
Smażone papryczki pardon Przepis:
Składniki:
- 300 g papryczek pardon ( możesz dodać większą ilość)
- 50 ml oliwy
- 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
Przygotowanie:
- Papryczki myję w zimnej wodzie, osuszam.
- Na patelni mocno podgrzewam oliwę. Wrzucam papryczki i smażę około 3-4 minuty obracam co jakiś czas, aby równo się zarumieniły. (papryczki w trakcie smażenia będą pryskać)
- Papryczki ściągam z patelni na talerz i posypuję solą morską.

You must be logged in to post a comment.