PYSZNIE I ZDROWO

NAJLEPSZE KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

NAJLEPSZE KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

To mój ulubiony przepis na knedle ze śliwkami. Ciasto według tego przepisu wychodzi bardzo delikatne, jest po prostu pyszne! Polewę do knedli przygotowałam z oleju koksowego i cukru kokosowego, możesz oczywiście podać je ze śmietaną, bułką tartą, cukrem i posypać cynamonem, każda opcja będzie pyszna.

Składniki:

  • 400 g ziemniaków (ugotowanych)
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 500 g śliwek węgierek
  • 3 łyżki oleju koksowego
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • cynamon

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, następnie jeszcze ciepłe dokładnie rozgniatam praską. Ziemniaki odkładam, żeby przestygły.
  2. Śliwki myję, pozbawiam pestki i obsypuję delikatnie w środku cynamonem.
  3. Przygotowuję ciasto: Do ziemniaków dodaję mąkę, sól, jajko, wyrabiam na gładkie ciasto. Podczas wyrabiania możesz dosypać mąki, ale nie za dużo ponieważ zbyt duża ilość spowoduje, że ciasto będzie gumowate.
  4. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczam na okrągłe placuszki, na środek ciasta kładę śliwę i delikatnie nadaję ciastu kształt kulki.
  5. Knedle gotuję przez 3-4 minuty (od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię) w osolonej wodzie.
  6. Roztapiam olej koksowy, dodaję cukier, polewam po knedlach.
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI 768x1024 - NAJLEPSZE KNEDLE ZE ŚLIWKAMI
knedle 768x1024 - NAJLEPSZE KNEDLE ZE ŚLIWKAMI
error