NAJLEPSZE KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

To mój ulubiony przepis na knedle ze śliwkami. Ciasto według tego przepisu wychodzi bardzo delikatne, jest po prostu pyszne! Polewę do knedli przygotowałam z oleju koksowego i cukru kokosowego, możesz oczywiście podać je ze śmietaną, bułką tartą, cukrem i posypać cynamonem, każda opcja będzie pyszna.
Składniki:
- 400 g ziemniaków (ugotowanych)
- 110 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 500 g śliwek węgierek
- 3 łyżki oleju koksowego
- 2 łyżki cukru kokosowego
- cynamon
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, następnie jeszcze ciepłe dokładnie rozgniatam praską. Ziemniaki odkładam, żeby przestygły.
- Śliwki myję, pozbawiam pestki i obsypuję delikatnie w środku cynamonem.
- Przygotowuję ciasto: Do ziemniaków dodaję mąkę, sól, jajko, wyrabiam na gładkie ciasto. Podczas wyrabiania możesz dosypać mąki, ale nie za dużo ponieważ zbyt duża ilość spowoduje, że ciasto będzie gumowate.
- Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczam na okrągłe placuszki, na środek ciasta kładę śliwę i delikatnie nadaję ciastu kształt kulki.
- Knedle gotuję przez 3-4 minuty (od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię) w osolonej wodzie.
- Roztapiam olej koksowy, dodaję cukier, polewam po knedlach.


You must be logged in to post a comment.