PYSZNIE I ZDROWO

KRUCHE CIASTECZKA LAWENDOWE

KRUCHE CIASTECZKA LAWENDOWE

Kruche pyszne lawendowe ciasteczka, które rozpływają się ustach. Kwiaty lawendy można kupić praktycznie w każdym sklepie z herbatą, lub w sklepie ze zdrową żywnością. W moim przepisie użyłam 1 łyżki suszonej lawendy, która była wyczuwalna, jeśli lubisz intensywny smak możesz wówczas dodać 2 łyżki i wcześniej skropić lawendę sokiem z cytryny. Ciasteczka lawendowe można przechowywać przez 5 dni.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1- łyżka suszonych kwiatów jadalnej lawendy ( można kupić w sklepie z herbatą)
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 80 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewam, dodaję pokrojone w kostkę masło, kwiaty lawendy, skórkę z cytryny i żółtko. Całość dokładnie zagniatam, do czasu aż powstanie jednolita masa.
  2. Z ciasta formuję kulę, delikatnie spłaszczam, zawijam folią i wkładam do lodówki na 20 minut. Ciasto można podzielić na 2 porcje.
  3. Piekarnik nastawiam na 180 stopni C.
  4. Ciasto rozwałkowuję podsypując mąką blat, na grubość 5 mm. Foremkami wykrawam ciasteczka, które układam na blaszce wyłożonej pergaminem.
  5. Pierwszą partię ciasteczek piekę przez około 12 minut, aż lekko zarumienią się na brzegach, kolejne ciasteczka piekę krócej.
KRUCHE CIASTECZKA LAWENDOWE 1 768x1024 - KRUCHE CIASTECZKA LAWENDOWE