Kawa mrożona z syropem klonowym

Orzeźwiająca przepyszna kawa mrożona z nutką wanilii dosłodzona syropem klonowym z dodatkiem domowego mleka kokosowego.
Moją kawę przygotowuję już dzień wcześniej. Do słoika wsypuję świeżo mieloną kawę, następnie zalewam zimną wodą, zakręcam, delikatnie mieszam i zostawiam na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Rano odcedzam za pomocą sitka, lub gazy. Na tym etapie przygotowuję również mrożone kostki lodu wystarczy, że do pojemnika na lód wlejesz kawę ,zamrozisz i będziesz mógł je później wykorzystać do kawy mrożonej. Bardzo polecam parzenie kawy w ten sposób ponieważ kawa zupełnie inaczej smakuje ,jest pozbawiona goryczy,nie jest kwaśna i jest zdecydowanie mocniejsza. Jeśli jesteście zainteresowani to mogę zrobić osobny wpis o proporcjach i dokładniejszym sposobie parzenia kawy na zimno.
Ale wróćmy do przepisu 🙂 Taką kawę mam przez całe lato w lodówce więc w każdej chwili mogę przygotować orzeźwiający napój
.Najbardziej lubię ją w wersji z syropem klonowym,ekstraktem waniliowym i oczywiście domowym mlekiem kokosowym,ale możesz wykorzystać również mleko owsiane,migdałowa lub krowie.
Składniki:
- 250 ml zaparzonej mocnej kawy
- 150 ml zimnego mleka kokosowego
- 1,5 ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki syropu klonowego
- kilka kostek lodu
Przygotowanie:
- Na dno wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu i wlewamy zimną kawę.
- Przygotowujemy sos: łączymy ze sobą syrop klonowy i ekstrakt waniliowy, mieszamy i wlewamy do kawy.
- Na koniec wlewamy schłodzone mleko kokosowe i dokładnie mieszamy.


Wpis powstał ze współpracy z Love Kave
You must be logged in to post a comment.