PYSZNIE I ZDROWO

GALETTE Z CUKINIĄ I SEREM CHEDDAR

GALETTE Z CUKINIĄ I SEREM CHEDDAR

Moja miłość do galette zaczęła się od wizyty u moich przyjaciół, wtedy to pierwszy raz jadłam galette na słono z bakłażanem, karmelizowaną cebulką i grzybami- czysta poezja! Po tym przyjęciu postanowiłam, że galette na zawsze zagości w naszych domu. Na blogu znajdziesz przepis na rewelacyjną galette z jagodami, którą bardzo polecam! Jednak ja zdecydowanie wolę słoną odsłonę tego ciasta. Ale wróćmy do przepisu na galette z cukinią i serem cheddar. Do przygotowania galette użyłam sera cheddar, ale ser kozi, lub inny ulubiony ser również się sprawdzi.

Uważam, że to doskonała propozycja na szybką kolację, ciasto robi się błyskawicznie, a nadzienie jeszcze szybciej 🙂 Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do przygotowania tej przepysznej przekąski, która skradła moje podniebienie 🙂

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 średnia cukinia
  • 100 g sera cheddar
  • kilka gałązek tymianku ( 4-5 gałązek)
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawiam na 200 stopni C.
  2. Mąkę, masło, sól, wsypuję do robota kuchennego wyposażonego w ostre noża, chwilę pulsuję i dodaję 2 łyżki zimnej wody. Następnie miksuję do czasu, aż składniki się połączą i powstanie kulka.
  3. Ciasto delikatnie spłaszczam, zawijam w folię spożywczą i wkładam na 30 minut do lodówki.
  4. Przygotowuję nadzienie: Cukinię kroję w plastry, roztapiam masło z miodem, kroję ser na mniejsze kawałki.
  5. Schłodzone ciasto wyjmuję na podsypaną mąką stolnice i delikatnie rozwałkowuję na kształt koła.
  6. Na środek ciasta układam na zakładkę cukinię, brzegi ciasta zawijam do środka, aby nadzienie nie wypłynęło. Na cukinię rozkruszam ser cheddar, dodaję gałązki tymianku, przyprawiam, solą i pieprzem , całość polewam roztopionym masłem z miodem.
  7. Wkładam do piekarnika na 35 minut.
galette na słono 768x1024 - GALETTE Z CUKINIĄ I SEREM CHEDDAR

error