BULION WARZYWNY

Przepis na pyszny aromatyczny bulion warzywny, który jest bazą moich zup. Bulion warzywny przygotowuje się bardzo prosto, a sekretem jego smaku jest długi czas gotowania (pyrkania 🙂 ) na bardzo małym ogniu. Moja babcia zawsze dodawała do bulionu warzywnego pomidora obranego ze skórki. Bulion możesz wzbogacić dodając ziele angielskie, kawałek imbiru, a zamiast pieczarek suszonego grzyba. Gotowy bulion możesz również zamrozić.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 selera
- 2 łodygi selera naciowego
- 2- 3 liście kapusty
- 1/2 pora ( biała część)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- kilka listków lubczyku
- 3 małe pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor obrany
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- 2 l zimnej wody
Przygotowanie:
- Marchewkę, pietruszkę, seler, pieczarki obieram wkładam do garnka. Dodaję liście kapusty, por, pomidora natkę,pietruszki, koperek,lubczyk, czosnek.
- Na suchej patelni podpiekam cebulę, dodaję do reszty. Całość zalewam zimną wodą.
- Dodaję liść laurowy ziarenka pieprzu. Gotuję na mały ogniu przez 2 godziny.
- Gotowy bulion odcedzam doprawiam solą i pieprzem.
6 thoughts on “BULION WARZYWNY”
You must be logged in to post a comment.
I was very pleased to seek out this internet-site.I wanted to thanks to your time for this excellent learn!! I undoubtedly enjoying every little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you blog post Moja Polsha
I was more than happy to find this net-site.I wanted to thanks in your time for this glorious read!! I positively enjoying each little little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you blog post. Forum Woda Mineralna