PYSZNIE I ZDROWO

BRZOSKWINIE POD KRUSZONKĄ- PEACH COBBLER

BRZOSKWINIE POD KRUSZONKĄ- PEACH COBBLER

Brzoskwinie pod kruszoną czyli Peach cobbler. Amerykańskie ciasto, które jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. Smakuje zarówno na ciepło jako słodkie śniadanie, możesz również go podać tradycyjnie z dodatkiem lodów waniliowych. Peach cobller ma bardzo luźną strukturę, przypominającą crumble. Ciasto możesz przygotować używając świeżych lub brzoskwiń z puszki. Moje owoce były z działki, więc tylko je umyłam, nie obierałam ze skórki.

Składniki:

  • 600 g dojrzałych brzoskwiń
  • sok z połówki cytryny
  • 55 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Składniki na kruszonkę:

  • 120 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 75 g cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawiam na 180 stopni C.
  2. Brzoskwinię kroję na ćwiartki, wsypuję do miski, dodaję cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon, sok z cytryny. Całość delikatnie mieszam i przekładam do naczynia żaroodpornego.
  3. Przygotowuję kruszonkę: Do miski wsypuję mąkę, cynamon, cukier, pokrojone w kostkę masło. Składniki łączę dłońmi do momentu uzyskania konsystencji kruszonki , możesz użyć robota kuchennego lub noża.
  4. Brzoskwinie obsypuję kruszonką, ciasto wkładam do piekarnika na około 30 minut.
Brzoskiwnie pod kruszonką 768x1024 - BRZOSKWINIE POD KRUSZONKĄ- PEACH COBBLER
error