PYSZNIE I ZDROWO

BRUSCHETTA- KLASYCZNY PRZEPIS

BRUSCHETTA- KLASYCZNY PRZEPIS

Bruschetta to pyszna, szybka i łatwa przekąska, która sprawdzi się idealnie podczas domowych przyjęć. Aby przygotować klasyczną bruschette potrzebujesz ciabatty, ale śmiało możesz wykorzystać inne pieczywo, ja wykorzystałam chleb na zakwasie, świeżej bazylii, soczystych słodkich pomidorów, czosnku i oliwy.

Składniki

  • 1 ciabatta (może być bagietka lub inne pieczywo)
  • 3 słodkie pomidory
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • oliwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Pieczywo kroję na kromki, skrapiam oliwą, nacieram lekko jedną stronę pieczywa czosnkiem i wkładam na chwilę do piekarnika lub kromki grilluję na patelni.
  2. Pomidory przekrawam na pół, za pomocą łyżki wyjmuję środek ( który wykorzystuję do np soku) Pozostałą część kroję w drobną kosteczkę i wsypuję do miseczki. Dodaję bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, skrapiam delikatnie oliwą i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z grzankami.
BRUSCHETTA KLASYCZNY PRZEPIS. 768x1024 - BRUSCHETTA- KLASYCZNY PRZEPIS
BRUSCHETTA 768x1024 - BRUSCHETTA- KLASYCZNY PRZEPIS
error