BÓB Z KOPERKIEM, CZOSNKIEM, OLIWĄ I SOKIEM Z CYTRYNY

Jakaż była radość kiedy to na targu pojawił się pierwszy bób 🙂 od razu kupiłam 2 woreczki bobu i przygotowałam pyszne szybkie danie 🙂 Bób z koperkiem, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny to połączenie idealne! Tak przygotowany bób można dodać również do sałatki gwarantuję ucztę dla podniebienia 🙂 To moje ulubiona wersja, którą przygotowuję od lat. Bób nie tylko jest pyszny, ale i również bardzo zdrowy. Osoby takie jak ja- nie jedzące mięsa powinny sięgać bo bób jak najczęściej ponieważ bób ma dużą zawartość białka i doskonale zastępuje białko pochodzenia zwierzęcego. Bób poleca się również kobietom w ciąży gdyż zawiera kwas foliowy niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu.
BÓB Z KOPERKIEM, CZOSNKIEM, OLIWĄ I SOKIEM Z CYTRYNY
SKŁADNIKI:
- 500 g bobu
- 2 małe ząbki czosnku
- 3 łyżki siekanego koperku
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Do gotującej osolonej wody wrzucam nieobrany bób gotuję 4-5 minut. ( jeśli wolisz,aby bób był miększy gotuj dłużej)
- Bób przekładam do większego naczynia, skrapiam sokiem z cytryny, wlewam 2 łyżki oliwy,dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, posypuję koperkiem. Całość dokładnie mieszam i podaję.
1 thought on “BÓB Z KOPERKIEM, CZOSNKIEM, OLIWĄ I SOKIEM Z CYTRYNY”
You must be logged in to post a comment.
Ale bym pojadła taki świeży bób 🙂 uwielbiam