PYSZNIE I ZDROWO

ZUPA DYNIOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM

ZUPA DYNIOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Przyszła jesień, a w raz z nią rozpoczął się sezon na rozgrzewające zupy. Moja propozycja na chłodne dni, to pyszna kremowa zupa dyniowa z mlekiem kokosowym, doprawiona sokiem z limonki, która jest wyśmienita, sycąca i bardzo dobra. Zupę dyniową podałam z pestkami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.

Składniki:

  • 500 g dyni ( po obraniu)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy ( można pominąć)
  • około 400 ml bulionu lub wody
  • 200 ml mleka kokosowego
  • sok z połówki limonki
  • 1/2 łyżeczki płatków chili lub chili w proszku
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • sól i pieprz

Do podania: Podprażone pestki dyni, słonecznika, posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Dynię obieram ze skóry, pozbawiam pestek i miąższu ( pestki można wykorzystać) kroję w kostkę.
  2. Do garnka wlewam oliwę, dodaję pokrojoną dynię, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, przyprawy: curry, płatki chili, całość chwilę smażę.
  3. Dynię zalewam bulionem i gotuję na małym ogniu przez około 15 minut ( do czasu, aż dynia będzie miękka)
  4. Zupę blenduję na gładki krem, wlewam mleko kokosowe, sok z limonki i gotuję przez 3 minuty.
  5. Zupę podaję z pestkami słonecznika.
ZUPA DYNIOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM 768x1024 - ZUPA DYNIOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM
Warzywa dyniowate 2019 część II

error