ZUPA DYNIOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Przyszła jesień, a w raz z nią rozpoczął się sezon na rozgrzewające zupy. Moja propozycja na chłodne dni, to pyszna kremowa zupa dyniowa z mlekiem kokosowym, doprawiona sokiem z limonki, która jest wyśmienita, sycąca i bardzo dobra. Zupę dyniową podałam z pestkami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.
Składniki:
- 500 g dyni ( po obraniu)
- 2 łyżki oliwy
- 1 mały ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy ( można pominąć)
- około 400 ml bulionu lub wody
- 200 ml mleka kokosowego
- sok z połówki limonki
- 1/2 łyżeczki płatków chili lub chili w proszku
- 1 łyżeczka curry w proszku
- sól i pieprz
Do podania: Podprażone pestki dyni, słonecznika, posiekana natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Dynię obieram ze skóry, pozbawiam pestek i miąższu ( pestki można wykorzystać) kroję w kostkę.
- Do garnka wlewam oliwę, dodaję pokrojoną dynię, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, przyprawy: curry, płatki chili, całość chwilę smażę.
- Dynię zalewam bulionem i gotuję na małym ogniu przez około 15 minut ( do czasu, aż dynia będzie miękka)
- Zupę blenduję na gładki krem, wlewam mleko kokosowe, sok z limonki i gotuję przez 3 minuty.
- Zupę podaję z pestkami słonecznika.


You must be logged in to post a comment.