PYSZNIE I ZDROWO

PREZENTOWNIK- 5 KSIĄŻEK KULINARNYCH POD CHOINKĘ

PREZENTOWNIK- 5 KSIĄŻEK KULINARNYCH POD CHOINKĘ

Uwielbiam dostawać książki na prezent, najbardziej cieszę się z tych kulinarnych moja domowa biblioteczka jest wypełniona po brzegi. Ponieważ książki kulinarne są praktyczne, inspirujące i zawsze pięknie wydane, to sprawdzą się doskonale jak podarunek pod choinkę.

W dzisiejszym wpisie przedstawię 5 książek kulinarnych, które ucieszą każdego, kto lubi eksperymentować w kuchni.

Książki kulinarne na prezent pod choinkę- mój wybór

RAMEN. ZUPA SZCZĘŚCIA I MIŁOŚCI- TOVE NILSSON

To moje ostatnie odkrycie – Ramen japońska zupa szczęścia i miłości. Dobrze przygotowany Ramen uzależnia, syci, sprawia, że ma się na niego cały czas ochotę. Podstawą idealnego ramenu jest bulion, który gotuje się nawet przez kilkanaście godzin, zupełnie inny od tego który jest nam znany z kuchni francuskiej. Więc jaka jest tajemnica doskonałego bulionu? Tego dowiecie się z książki, która jest fantastyczna! Pięknie sfotografowane potrawy, które ma się ochotę od razu ugotować. W książce znajdują się przepisy na wspomniany idealny bulion, domowy makaron, sycące dania np na naleśniki okonomiyaki- wykonane z białej kapusty. To książka skierowana głównie dla mięsożerców i osób kochających kuchnię azjatycką.

Ramen. zupa szcześcia i miłości 900x1024 - PREZENTOWNIK- 5 KSIĄŻEK KULINARNYCH POD CHOINKĘ

BEAUTY FOOD- MARIA AHLGREN

To idealna propozycja dla osób szczególnie dbających o swój wygląd. Autorka książki to szwedzka redaktorka działu beauty w największym szwedzkim magazynie modowym. Z wielką miłością poschodzi do swojego ciała dostarczając mu tego co najlepsze, czyli odpowiednio zbilansowanych posiłków. W książce znajdziecie proste, szybkie w przygotowaniu przepisy na pyszne desery koktajle, pożywne śniadania, przekąski oraz krótki poradnik dotyczący pielęgnacji skóry. Filozofią książki jest wyeliminowanie w diecie przetworzonych produktów i skupienie się na potrzebach organizmu. Naucz się słuchać swojego ciała, a ono szybko Ci się odwdzięczy.

książki kulniarne na prezent 899x1024 - PREZENTOWNIK- 5 KSIĄŻEK KULINARNYCH POD CHOINKĘ

Kuchnia Wege w sercu Bieszczad – Katarzyna Rozmysłowicz

To pozycja dla miłośników natury. Z kubkiem gorącej herbaty można wertować kartki książki i poczuć niemal zapach każdej z proponowanych przez Kasię potraw. Kasia-autorka książki po raz pierwszy odwiedziła Bieszczady jako młoda dziewczyna, a później postanowiła tam wrócić i zostać na zawsze, tam też poznała swoją miłość Andrzeja, gdzie wspólnie prowadzą swój mały pensjonat. W książce znajdują się przepisy, które jak sama Kasia pisze nie wymagają wielogodzinnej pracy w kuchni. Lektura podzielona jest na cztery pory roku: wiosnę, lato, jesień i zimę, a więc znajdziemy w niej zdrowe sezonowe przepisy dla wegan i wegetarian. W każdym rozdziale zostały umieszczone receptury na desery, obiady, śniadania. uwielbiam kuchnię sezonową dlatego gorąco polecam tę pozycję.

Kuchnia Wege w sercu Bieszczad Katarzyna Rozmysłowicz 768x1024 - PREZENTOWNIK- 5 KSIĄŻEK KULINARNYCH POD CHOINKĘ

Słodka wegan nerd Moje roślinne desery- Alicja Rokicka

Pierwszą wegańską słodkością, którą przyrządziłam był mus czekoladowy z pomarańczą już wtedy wiedziałam, że muszę podszkolić swój warsztat kulinarny i zacząć przygodę z wegańskimi łakociami, bo przecież wegańska kuchnia jest tak bardzo inspirująca,smaczna i kolorowa, że ma się ochotę spędzić cały dzień i eksperymentować w kuchni. Z pomocą przyszła mi również książka uroczej Alicji Rokickiej, która jest dla mnie absolutnym geniuszem w kwestii roślinnych deserów. Książka Ali “Słodka Wegan Nerd” to prawdziwy klasyk, który moim zdaniem powinien mieć każdy miłośnik słodkości. Książka jest przepięknie wydana, kolorowa, oprawiona apetycznymi fotografiami, opisana prostym językiem, uważam, że każdy poradzi sobie z upichceniem deserów jakie w książce proponuje Alicja.

Słodka wegan nerd Moje roślinne desery Alicja Rokicka 768x1024 - PREZENTOWNIK- 5 KSIĄŻEK KULINARNYCH POD CHOINKĘ

Portugalia do zjedzenia- Bartek Kieżun

Autor książki zabiera swojego czytelnika w piękną kulinarną podróż po gorącej Portugalii. Rozsiądźcie się wygodnie ponieważ ta wyprawa będzie niezwykle ciekawa. To nie jest zwykła kulinarna książka, to połączenie niebanalnego przewodnika po pięknych zakamarkach Portugalii z dodatkiem tradycyjnych receptur na najlepsze portugalskie dania. Jestem pewna, że każdy, kto był lub planuje wizytę w tym pięknym kraju słyszał o najpyszniejszych ciasteczkach pasteis de nata- to delikatne ciasteczka z pyszną masą budyniową, które niesamowicie uzależniają. Ten i wiele innych pysznych przepisów znajdziecie w książce, która jestem pewna zostanie z Wami na zawsze.

Prezentownik książki kulianre 768x1024 - PREZENTOWNIK- 5 KSIĄŻEK KULINARNYCH POD CHOINKĘ