PYSZNIE I ZDROWO

PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU KONSERWOWEGO

PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU KONSERWOWEGO

Błyskawiczna pasta z zielonego groszku, która doskonale smakuje z grzankami, krakersami lub jako pasta do chleba. Do przygotowania zielonej pasty wykorzystałam groszek konserwowy, który kupiłam w Lidlu w szklanym słoiku opakowanie 400 g. Pastę wzbogaciłam o suszone pomidory, kilka listków bazylii i oczywiście ząbek czosnku. Zapraszam również do obejrzenia filmiku na YouTube gdzie pokazuje krok po kroku jak przygotować pyszną pastę z zielonego groszku.

Składniki:

  • 400 g konserwowego groszku
  • sok z połówki cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 suszone pomidory
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków bazylii (można pominąć)
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Suszone pomidory, czosnek kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam do kielicha blendera.
  2. Dodaję odsączony groszek, oliwę, kilka listków bazylii, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość miksuję na gładką pastę.
  3. Pastę przechowuję przez kilka dni w lodówce.
Pasta do chleba z zielonego groszku 768x1024 - PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU KONSERWOWEGO

Film krok po kroku jak przygotować pastę z zielonego groszku konserwowego.

error