MEKSYKAŃSKA SAŁATKA Z MAKARONEM I KUKURYDZĄ

To jedna z tych sałatek, które przygotujesz w kilka minut, lekka, zdrowa i prosta w przygotowaniu meksykańska sałatka z makaronem i kukurydzą. Sałatkę możesz zapakować do pudełka i zabrać ze sobą na lunch. Dodatkiem do sałatki jest sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem czosnku, wędzonej papryki i soku z limonki.
Składniki:
- 300 g makaronu ( ja użyłam makaronu uszka lubella)
- puszka czerwonej fasoli
- ugotowana kolba kukurydzy lub puszka kukurydzy
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 2 cebulki dymki
- 2 łyżki oliwy
Składniki na sos:
- 100 g naturalnego jogurtu
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Przelewam przez sitko, odkładam do miski i skrapiam oliwą.
- Ugotowaną i osuszoną kukurydzę podsmażam na 1 łyżce oliwy z każdej strony po 3-4 minuty. ( jeśli używasz kukurydzy z puszki, to odsącz ją, wysusz, a następnie podsmaż.) Z kolby kukurydzy odcinam ziarna.
- Do makaronu dodaję: odsączoną fasolę, pokrojone pomidorki koktajlowe, ziarna kukurydzy, natkę pietruszki, posiekaną dymkę.
- Przygotowuję sos: jogurt przekładam do miseczki, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, wędzoną paprykę, sól oraz syrop klonowy, całość dokładnie mieszam i w razie konieczności doprawiam.
- Przed podaniem sałatkę polewam sosem.




You must be logged in to post a comment.