PYSZNIE I ZDROWO

INDYJSKI DAL Z CZERWONEJ SOCZEWICY- ŁATWY PRZEPIS

INDYJSKI DAL Z CZERWONEJ SOCZEWICY- ŁATWY PRZEPIS

Każdy kto kocha kuchnie indyjską będzie zachwycony tym prostym, ale jakże smacznym przepisem. Indyjski dal z czerwonej soczewicy jest bardzo sycący, rozgrzewający i bogaty w białko roślinne. Polecam każdemu, kto chcę przeżyć kulinarną podróż po Indiach. Dal najczęściej podaję z ryżem lub z domowym chlebkiem naan

Składniki:

  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 1 l wody
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 szklanka pasaty
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • kawałek świeżego startego imbiru – wielkości kciuka
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kolendra do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Soczewice dokładnie przepłukuję, zalewam zimną wodą i gotuję przez 30 minut. Podczas gotowania utworzy się pianka, którą należy zebrać i wylać.
  • Na rozgrzaną patelnie wlewam olej, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażam, następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, kurkumę, płatki chili, kumin, garam masala i podsmażam jeszcze przez minutę. Na koniec wlewam szklankę pasaty.
  • Zawartość patelni wrzucam do soczewicy gotuję jeszcze przez chwilę i dodaję mleko kokosowe.
  • Gotowy dal podaję z posiekaną kolendrą i domowym chlebkiem naan
error