PYSZNIE I ZDROWO

Najlepsza zupa z zielonej soczewicy

Najlepsza zupa z zielonej soczewicy

Kiedy zapytasz mnie co dobrego ostatnio jadłam odpowiem „zupę z zielonej soczewicy”, którą sama przygotowałam. Zupa z soczewicy jest bardzo aromatyczna, o kremowej konsystencji, jest niesamowicie sycąca i co ważne bardzo zdrowa. Zielona soczewica zawiera dużo białka, co dla mnie jest niesamowicie istotne ponieważ nie spożywam mięsa. Nie będę wyliczała prozdrowotnych właściwości zielonej soczewicy, bo to temat na osobny post. Zapraszam po przepis na najlepszą zupę z zielonej soczewicy.

Jak zrobić najlepszą zupę z zielonej soczewicy?

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 filiżanka wody
  • 1 średnia cebula
  • 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1,5 łyżeczki mielonego curry
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka soli (lub więcej do smaku)
  • szczypta płatków chili
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Do dużego garnka wlewam oliwę, którą podgrzewam. Następnie wrzucam posiekaną cebulkę i marchewkę i podsmażam około 5 minut cały czas mieszam.
  2. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: kumin,curry,tymianek. Mieszam i dodaję pomidory z puszki i znów dokładnie mieszam,aby połączyły się smaki.
  3. Dodaję zieloną soczewicę, całość zalewam bulionem i wodą. Dodaję 1 łyżeczkę soli, płatki chili, pieprz. Zupę gotuję przez około 25 minut tak aby soczewica była miękka.
  4. I teraz bardzo ważna czynność, aby zupa miała kremowy smak: Odmierzam 1,5 szklanki zupy wlewam do kielicha blendera (można zmiksować normalnym blenderem) i miksuję na gładki krem. Krem wlewem do zupy.
  5. Na koniec dodaję zieleninę i 1-2 łyżki soku z cytryny. Doprawiam i podaję.
follow subscribe - Najlepsza zupa z zielonej soczewicy