SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ DLA WEGAN

Przepis na sałatkę z komosą ryżową znaną również jako quinoa, która jest  bardzo zdrowa zawiera dużo białka, kwasów tłuszczowych oraz witamin, ma lekko orzechowy smak, można ją jeść również z owocami stanowi pożywne śniadanie. Wegańska sałatka z dodatkiem awokado, marynowanego tofu, pomidorki koktajlowe oraz świeży szpinak.

Składniki: 

  • 1/2 szklanki komosy ryżowej 
  • 1 awokado
  • garść świeżego szpinaku, lub mieszanki sałat
  • 5 pomidorków koktajlowych 
  • 1 kostka tofu 
  • 1 łyżeczka nasion chia ( do posypania) 
Składniki na marynatę: 
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
Składniki na dressing:
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta pieprzu 
Przygotowanie:
  1. Zaczynam od przygotowania marynaty: Sos sojowy przelewam do większej miseczki, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku ,słodką paprykę, mieszam. Tofu kroję w kostkę wkładam do marynaty i odstawiam do lodówki na 1-2 h godziny. 
  2. Komosę dokładnie płuczę na sitku ( pozbywam się w ten sposób gorzkiego posmaku) gotuję według instrukcji na opakowaniu ( szklanka wody na pół szklanki komosy) Ugotowaną i ostudzoną komosę przekładam do miski. 
  3. Awokado obieram, kroję w kostkę, pomidorki przekrawam na połówki, wrzucam do miski, dodaję szpinak, tofu.
  4. Przygotowuję dressing: Do małej miseczki wlewam oliwę, sok z cytryny, dodaję pieprz, dokładnie mieszam. Sosem polewam sałatę a na wierzch posypuję nasionami chia. 


20 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna ! Fajne seztawienie z komosą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie! Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się okazale i podejrzewam, że smakuje podobnie :) Zapisane do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie :) kocham wszystko z awokado i szpinakiem, więc na pewno wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :0 ciesze się ja również uwielbiam awokado

      Usuń
  5. Mmmm wygląda przepysznie! Komosa, awokado, szpinak - dużo dobrego! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczny przepis, dziękuję Ci za niego; wszystkie moje ulubione składniki w jednej misie, nie ma lepiej

    OdpowiedzUsuń
  7. jak zdrowo i kolorowo! coś dla mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, mniam, ale pyszna sałatka! Mam ostatnio wielkiego smaka na awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sałatkę z komosą to ja zawsze :D chociaż tofu bym sobie podarowała.

    OdpowiedzUsuń
  10. kolorowa i wiosenna :) tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chociaż nie należymy do grona wegan, sałatka do nas przemawia jak najbardziej. Zwłaszcza, ze zawiera tofu i komosę, uwielbiamy!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na moim blogu i każde miłe słowo!

Copyright © 2014 Kukułeczki , Blogger