PRZEPIS NA PĄCZKI


pączki z czekoladą


Przygotowanie dobrych, puszystych pączków jest na prawdę proste i wcale nie trzeba do tego specjalnych cukierniczych zdolności. Pączki można nadziewać marmoladą, polać lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej  lub oblać czekoladą i posypać orzechami. 
Jak przygotować idealne pączki? Wystarczy trzymać się kilu zasad, a tłusty czwartek będzie bardzo słodki :) 

Moje rady: 
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Ciasto najlepiej wyrabiać rękami.
  3. Pamiętaj o drożdżach, muszą być świeże ( bez białego nalotu)
  4. Pączki powinny być smażone w temperaturze 170-180 stopni C 
  5. Do smażenia pączków używam  smalcu, ale śmiało można użyć oleju rzepakowego, jednak należy bardzo pilnować ognia, tłuszczu powinno być tyle by pączki nie dotykały dna.
  6. Pączki nie mogą się za szybko rumienić ponieważ w środku będą surowe dlatego warto regulować temperaturę. 
  7. Do obracania pączków używam drewnianych łopatek. 
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 60 g cukru pudru
  • 40 g masła 
  • 1 łyżka wódki
  • 1 łyżka cukru
  • smalec 0.5 kg
Składniki na polewę:
  • 50 g mlecznej ciemnej czekolady 
  • garść orzechów włoskich 
Przygotowanie: 
  1. W garnuszku podgrzewam mleko ( musi być letnie) , dodaję pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru mieszam drewnianą łyżką do rozpuszczenia się. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut. 
  2. Żółtka, jajko oraz cukier puder ucieram na puszystą masę.
  3. Masło roztapiam i pozostawiam do ostygnięcia.
  4. Mąkę przesiewam do większej miski, dodaję rozczyn mieszam drewnianą łyżką, dodaję masę jajeczną, 1 łyżkę wódki, zimne roztopione masło, jeszcze chwilę mieszam. Ciasto wyrabiam dokładnie rękoma, zawijam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na grubość 1,5 cm. Za pomocą kieliszka wykrawam pączki, układam na podsypanej stolnicy, przykrywam ściereczką i zostawiam na 40 minut ( miasto w tym czasie musi urosnąć.)
  6. W garnku roztapiam tłuszcz do temperatury 170-180 stopni C. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam po 3 pączki, smażę na złoto z dwóch stron i odsączam na papierowym ręczniku. 
  7. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
  8. Lekko wystudzone pączki nadziewam marmoladą i polewam roztopioną czekoladą, wierzch posypuję orzechami włoskimi.  





















pączki polane czekoladą

9 komentarzy:

  1. ależ one się apetycznie prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie przepadałam za pączkami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może warto spróbować raz jeszcze? :)

      Usuń
  3. A ja uwielbiam pączki i bardzo się cieszę z nadchodzącego święta :) a te wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wyglądają! Nie mogę się doczekać czwartku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) ja również oczekuję czwartku pączków i wszystkich słodkości!

      Usuń

Dziękuję za wizytę na moim blogu i każde miłe słowo!

Copyright © 2014 Kukułeczki , Blogger