GULASZ WOŁOWY Z WARZYWAMI



Gulasz wołowy z warzywami podany z kaszą gryczaną. 
Polecam zamarynować mięso dzień wcześniej, w winie z dodatkiem ziela angielskiego oraz liścia laurowego. 

Składniki:
  • 600 g mięsa wołowego 
  • 200 ml wina czerwonego półwytrawnego 
  • 500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g suszonych śliwek 
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz 
Przygotowanie:
  1. Mięso kroję w kostkę, oprószam solą, pieprzem, obtaczam w mące. Podsmażam w garnku do zrumienienia. 
  2. Wlewam wino oraz bulion, zmniejszam płomień.
  3. Cebulę kroję w piórka, czosnek rozgniatam, podsmażam na patelni.Wrzucam do garnka. 
  4. Paprykę, marchewkę, pietruszkę oraz śliwki kroję na mniejsze kawałki, dodaję do gulaszu. 
  5. Całość duszę przez 1,5 godziny często mieszając.
  6. Gulasz podaję z kaszą gryczaną i chlebem.


5 komentarzy:

  1. w sam raz na teraz: smaczne pożywne i sycące

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne, kolorowe i do tego na pewno rozgrzewające :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak rozgrzewający, treściwy obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładne to :)U mnie wczoraj były policzki wołowe, a w lodówce czeka nowy stek, więc mięcho na topie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na moim blogu i każde miłe słowo!

Copyright © 2014 Kukułeczki , Blogger