Zupa z czerwonej soczewicy, lekko pikantna, bardzo rozgrzewająca,pyszna. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli chcecie uzyskać intensywniejszy kolor zupy możecie dodać 1 puszkę pokrojonych bez skórki pomidorów.

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 papryczki chilli
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • natka pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
  1. Soczewicę płuczę, zostawiam na sitku. W garnku rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną papryczkę oraz posiekany czosnek chwilę podsmażam. Następnie dodaję soczewicę i znów chwilę podsmażam.
  2. Do garnka wlewam bulion, dodaję 1 łyżeczkę słodkiej papryki i gotuje przez 20 minut.
  3. Zupę blenduję na gładki krem, posypuję posiekaną natka pietruszki, doprawiam solą i pieprzem.
zupa z czerwonej soczewicy
jakzrobiC487zupC499zczerwonejsoczewicy - ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY