ZUPA POMIDOROWA Z CIECIERZYCĄ

Ekspresowa zupa pomidorowa z ciecierzycą bardzo pożywna aromatyczna. Bazą mojej zupy jest bulion warzywny jest to propozycja dla wegan, ale możesz śmiało użyć dowolnego bulionu, a zupę wzbogacić o ser kozi.
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 250 g przecieru pomidorowego ( lub pasaty)
- około 500 ml dowolnego bulionu ( u mnie warzywny)
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryczki w proszku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól kamienna lub morska
- pieprz
Przygotowanie:
- Na oliwie podsmażam pokrojony na drobno czosnek. Po chwili dodaję przecier i duszę przez około 10 minut.
- Całość zalewam bulionem, dodaję przyprawy i zagotowuję. Do zupy wrzucam ciecierzycę gotuję jeszcze przez 5 minut.
- Zupę miksuję na kładki krem, podaję z grzankami,pod koniec gotowania możesz dodać ser kozi.
You must be logged in to post a comment.