zupameksykaC584skazmiC499semmielonym - ZUPA MEKSYKAŃSKA

Nie masz pomysłu na obiad? Polecam pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupę meksykańską, która błyskawicznie znika z talerza.

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula żółta
  • 1 cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 3 świeże pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 400 ml pulpy pomidorowej
  • 1,5 l bulionu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • pół łyżeczki czerwonej papryki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę, czosnek i chili drobno kroję, podsmażam na masełku. Dodaję mięso i smażę na ciemny kolor.
  2. Pomidory i paprykę kroję w kostkę, dodaję do mięsa.
  3. Całość zalewam bulionem i gotuję 15 minut.
  4. Następnie dodaję pulpę pomidorową, kukurydzę oraz fasolkę.
  5. Doprawiam do smaku i gotuję jeszcze 10 minut.
  6. Zupę meksykańską podaję z grzankami.