P1050507 - ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 l bulionu 
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2-3 łyżki serka mascarpone lub ser pleśniowy ( opcjonalnie)

Przygotowanie:
Szparagi umyj, odetnij główki i odstaw na bok.  
Resztę szparagów obierz cieniutko i odetnij zdrewniałe końcówki.
Cebulkę pokrój w piórka, podsmaż na oliwie. 
Dodaj szparagi ( główki i dolną część) 
Zalej całość bulionem i duś przez 15 minut. 
Wyciągnij główki, a resztę zmiksuj na gładki krem.
Dopraw do smaku.
Podawaj z serkiem mascarpone, główki szaragów ułóż na zupie. 
Smacznego!

P1050498 - ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW