ZUPA KREM Z BATATA

Zupa krem z batata to pyszna szybka propozycja na obiad. Bataty to słodkie ziemniaczki, z których można wyczarować wiele wspaniałych dań. Słodki smak zupy przełamałam przyprawami:ostrą papryczką oraz imbirem w proszku, możesz śmiało dodać mały kawałek świeżego imbiru. Krem z batata doskonale smakuje z płatkami migdałowymi, jogurtem naturalnym lub prażonymi pestkami słonecznika.
Składniki:
- około 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 duży batat
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryczki w proszku
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- sok z połówki cytryny
- sól
- pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
- W dużym garnku podsmażam cebulę, dodaję posiekany czosnek, pokrojonego w kostkę batata oraz przyprawy. Całość chwilę smażę.
- Warzywa zalewam bulionem, wlewam tyle bulionu aby je tylko przykrył. Gotuję na małym ogniu do miękkości batatów.
- Zupę zdejmuję z gazu i miksuję na gładki krem, wlewam sok z cytryny w razie potrzeby doprawiam i ponownie zagotowuję.
- Zupę podaję z grzankami, jogurtem naturalnym lub z prażonymi pestkami słonecznika.
2 thoughts on “ZUPA KREM Z BATATA”
You must be logged in to post a comment.
W sam raz na zimowe popołudnia.
Ja poczyniam podobna, ale z soczewica, lub ciecierzyca.
Pycha!
🙂
Zdrowy, pożywny i bardzo smakowity krem 🙂 Mniam <3