ZUPA GRZYBOWA

Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole aromatyczna delikatna zupa grzybowa z suszonych leśnych grzybów podana z domowym makaronem lub z uszkami. Przepis dostałam od mojej mamy,a mama od babci i tak co roku tradycyjna zupa grzybowa gości na naszym świątecznym stole.
WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA
Składniki:
- 150 g suszonych grzybów ( podgrzybki, prawdziwki)
- 1 marcewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- liść laurowy
- 2 bobki ziela angielskiego
- sól,pieprz
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej przygotowuję grzyby: Suszone grzyby płuczę pod zimną wodą następnie zalewam wodą i zostawiam na całą noc.
- Grzyby przekładam delikatnie do garnka w którym gotuję zupę. Przecedzam wywar w którym moczyły się grzyby wlewam około 500 ml tego wywaru do grzybów, kolejno całość zalewam 1,5 wody i gotuję na bardzo małym ogniu.
- Marchewkę, pietruszkę, seler obieram i wrzucam do zupy, dodaję liść laurowy, ziele angielskie.Całość gotuję do czasu, aż warzywa będą miękkie na koniec doprawiam solą i pieprzem.
- Zupę przecedzam, grzyby kroję w paski, część zostawiam do uszek, a resztę wrzucam do zupy.
You must be logged in to post a comment.