wegaC584skigulasz - WEGAŃSKI GULASZ
Niefotogeniczny gulasz w ramach akcji #blogerzyodkuchni
Przygotowany na bazie sezonowych warzyw podany z kaszą bulgur smakuje wspaniale.
Można go jeść zarówno na ciepło lub zimno.
Składniki:
  • 3 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 2 zielone papryki
  • 5 pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pół łyżeczki cukru
  • natka pietruszki
  • pieprz
Przygotowanie:
Cukinię umyj pokrój w kostkę.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.
Paprykę oczyść z nasion  i pokrój w cienkie plasterki.
Rozgrzej oliwę w dużym garnku i podsmaż cebulę oraz czosnek.
Dodaj cukinię, paprykę i duś przez 20 minut.
Dołóż pomidory, sól, cukier, pieprz i dokładnie wymieszaj.
Gotuj bez przykrycia kolejne 20-30 minut.
Zdejmij z ognia i wymieszaj z natką pietruszki.