SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ I SZPARAGAMI

Uwielbiam szybkie dania, które w zasadzie robią się same 🙂 Taka właśnie jest sałatka z kaszą jaglaną i szparagami pyszna szybka w przygotowaniu i bardzo sycąca. Korzystając z darów mojego ukochanego miesiąca jakim jest Maj na moim stole najczęściej goszczą właśnie szparagi, które w najbardziej smakują mi w prostej wersji po przepis zapraszam tutaj.
SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ I SZPARAGAMI
- 200 g kaszy jaglanej
- 1/2 pęczka szparag
- 1 awokado
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry
- 1 pomidor
- 1 cebula dymka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1/3 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry
- sól/pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem i gotuję według instrukcji na opakowaniu.
- Szparagi kroję na mniejsze kawałki ( zdrewniałe końcówki odcinam i mrożę 🙂 można z nich przygotować pyszny krem) Szparagi podsmażam chwilę na oliwie, dodaję pokrojonego w kostkę pomidora, posiekaną cebulkę dymkę, kolendrę, odsączoną kukurydzę i chwilę smażę 2 minuty. Na koniec dodaję pokrojone w kostkę awokado.
- Ugotowaną kaszę przekładam do miski, dodaję zawartość patelni i delikatnie mieszam.
- Przygotowuję dressing: Do słoiczka wlewam oliwę, sok z cytryny,syrop klonowy dodaję kolendrę, całość doprawiam solą i pieprzem. Słoik zamykam mieszam i polewam sosem po sałatce.
You must be logged in to post a comment.