Przepis na sałatkę z komosą ryżową znaną również jako quinoa, która jest  bardzo zdrowa zawiera dużo białka, kwasów tłuszczowych oraz witamin, ma lekko orzechowy smak, można ją jeść również z owocami stanowi pożywne śniadanie. Wegańska sałatka z dodatkiem awokado, marynowanego tofu, pomidorki koktajlowe oraz świeży szpinak.

Składniki:

  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • 1 awokado
  • garść świeżego szpinaku, lub mieszanki sałat
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 kostka tofu
  • 1 łyżeczka nasion chia ( do posypania)
Składniki na marynatę:
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Składniki na dressing:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta pieprzu
Przygotowanie:
  1. Zaczynam od przygotowania marynaty: Sos sojowy przelewam do większej miseczki, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku ,słodką paprykę, mieszam. Tofu kroję w kostkę wkładam do marynaty i odstawiam do lodówki na 1-2 h godziny.
  2. Komosę dokładnie płuczę na sitku ( pozbywam się w ten sposób gorzkiego posmaku) gotuję według instrukcji na opakowaniu ( szklanka wody na pół szklanki komosy) Ugotowaną i ostudzoną komosę przekładam do miski.
  3. Awokado obieram, kroję w kostkę, pomidorki przekrawam na połówki, wrzucam do miski, dodaję szpinak, tofu.
  4. Przygotowuję dressing: Do małej miseczki wlewam oliwę, sok z cytryny, dodaję pieprz, dokładnie mieszam. Sosem polewam sałatę a na wierzch posypuję nasionami chia.
sałatka z tofu