krakus bulion - RISOTTO- KRAKUS

Przygotowałam dzisiaj pyszne kremowe risotto z dodatkiem warzyw i kawałkami piersi z kurczaka. Do przygotowania wykorzystałam koncentrat bulionu drobiowego Krakus- który nie zawiera konserwantów i jest świetną bazą do zup lub sosów.

Składniki:

 

  • 1/3 szklanki ryżu do risotto
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 bulion drobiowy Krakus
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 łyżka masła
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyzka olwiy
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryczka w proszku
Przygotowanie:
  1. Cebulę, czosnek siekam i podsmażam na oliwie w głębokim garnku.
  2. Kurczaka kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą, pieprzem i podsmażam chwilę w garnku z cebulą i czosnkiem.
  3. Dodaję ryż i chwilę go podsmażam, następnie dolewam połowę bulionu.
  4. Paprykę kroję w kostkę, kukurydze odsączam z wody, całość wrzucam do garnka.
  5. Dolewam pozostałą część bulionu, wsypuję pół łyżeczki papryczki w proszku i gotuję przez około 15 minut, do czasu aż bulion wsiąknie w ryż.
  6. Na koniec posypuję natką pietruszki.
bulionkrakus - RISOTTO- KRAKUS
#bulionkrakus,
#wszechstronnosczastosowan, #sprytnieizdrowo  #krakus