Przepis na pyszny deser- czekoladowy krem z  “aquafaby”, czyli wody z ciecierzycy z której można przygotować wiele apetycznych, zdrowych wegańskich słodkości. Aquafaba to zamiennik białka alternatywa dla wegan , miłośników zdrowego stylu życia. Mus czekoladowy jest lekki, puszysty znakomicie smakuje z mrożonymi malinami. Mleczną czekoladę można zastąpić gorzką i dodać 1 łyżeczkę cukru  będzie to wegański deser.

Składniki:

  • 150 ml aquafaby ( woda z puszki ciecierzycy)
  • 200 g mlecznej czekolady
  • szczypta soli
  • garść mrożonych malin

Przygotowanie:

  1. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej.
  2. Do miski wlewam wodę z ciecierzycy dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę, stopniowo wsypuję cukier cały czas miksując. Następnie wlewam przestudzoną czekoladę i delikatnie łączę z pianą.
  3. Do pucharków wkładam mrożone maliny, wlewam mus czekoladowy i odstawiam do lodówki na godzinę.
Mus malinowy


Wysmakowane śniadania