P1060255 - PIEROGI Z JAGODAMI

Pierogi z jagodami jadłam przez całe wakacje będąc u babci i to właśnie one są moimi ulubionymi. Ten smak przenosi mnie do lasu, do wspólnego zbierania borówek z babcią, a później lepienia pierogów.

Składniki na ciasto 

  • 300 g mąki pszennej
  • około 250 ml gorącej wody
  • szczypta soli
Składniki na pierogi:
  • borówki
  • jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
Przygotowanie:
 
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz stopniowo dolewaj wody.
Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
Masę wyrabiaj ręką.
Następnie uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
Podsyp stolnicę mąką.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinaj kółka.
Do środka nałóż jagody, dokładnie sklej brzegi pierogów.
Zagotuj wodę z odrobiną soli, wrzuć pierogi partiami i gotuj do czasu aż wypłyną na wierzch (około 2 minuty)
Pierogi wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.
Jogurt wymieszaj z cukrem i podaj z pierogami.