PYSZNIE I ZDROWO

PIECZONY KURCZAK

PIECZONY KURCZAK

 

Pieczony kurczak z chrupiącą skórką, to idealna propozycja na niedzielny obiad, który posmakuje każdemu.Przepis jest niesamowicie prosty, a mięso wychodzi bardzo soczyste. Kurczaka można nadziać posiekaną pietruszką lub ulubioną kaszą, ja swojego tylko natarłam, a do środka włożyłam plasterek cytryny.

Składniki:

  • Kurczak z zagrody o wadze 2 kg
  • 1 plasterek cytryny
Marynata:
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
Przygotowania:
  1. Nagrzewam piekarnik do 200 stopni C, kurczaka wyjmuję z lodówki, aby się ocieplił.
  2. Przygotowuję marynatę: do miseczki wlewam olej, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, sok z cytryny oraz wszystkie przyprawy, całość dokładnie mieszam.
  3. Kurczaka przekładam do naczynia żaroodpornego, do środka wlewam 1 łyżkę marynaty, dodaję plasterek cytryny, nogi kurczaka wiążę sznurkiem. Dokładnie nacieram kurczaka marynatą, posypuję jeszcze majerankiem i solą.
  4. Tak przygotowanego Kurczaka wkładam do nagrzanego piekarnika, początkowo na 20 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę przez 2 godziny, co jakiś czas polewam wytapiającym się tłuszczem. Kurczaka piekę bez pokrywki.
  5. Upieczone mięso wyjmuję i zostawiam 15 minut do odpoczynku.
soczystypieczonykurczak - PIECZONY KURCZAK


7 thoughts on “PIECZONY KURCZAK”