PIECZONE SARDYNKI Z CYTRYNĄ

Pieczone sardynki z cytryną z dodatkiem soli skropione oliwą. Ten przysmak portugalski podbił moje podniebienie, idealnie wypieczone z chrupiącą skórką. Mogą być podane jako danie główne z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką lub jako przystawka zjedzone z domowym chlebem.
Składniki: ( 3 porcje)
- 500 g świeżych sardynek
- 1 cytryna
- sól gruboziarnista
- oliwa
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewam do 200 stopni
- Sardynki myję, osuszam, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ryby posypuję solą, skrapiam oliwą i sokiem z połówki cytryny. Drugą połowę cytryny kroję w plastry i układam na sardynkach. Sardynki wkładam do piekarnika na 15 minut.

2 thoughts on “PIECZONE SARDYNKI Z CYTRYNĄ”
You must be logged in to post a comment.
te sardynki są boskie! 🙂 i choć tych w puszce nie lubię, to te duże grillowane czy pieczone są obłędne! <3
Sardynki z puszki to nie moje smaki, ale takich pieczonych jeszcze nie próbowałam. Może czas to nadrobić 😉