PIECZONA DYNIA Z SYROPEM KLONOWYM,CHILI I CHEDDAREM

Będąc w Kanadzie próbowałam chyba wszystkich odmian dyni, szczerze nie potrafię wskazać ulubionego rodzaju, bo każda była na swój sposób pyszna. Z dyni przygotowywałam słodkie placuszki, placuszki na wytrwano, krem dyniowy z mlekiem kokosowym, sałatki i koktajle. A dzisiaj zapraszam na bardzo prosty i pyszny przepis, oczywiście w roli głównej piękna dynia, dynia na ostro polana syropem klonowym, doprawiona chili, solą i pieprzem, a na wierzchu posypana moim ulubionym serem cheddar i natką pietruszki.
Syrop klonowy możesz zastąpić miodem, a ser cheddar swoim ulubionym, doskonale sprawdzi tu się ser feta.
Składniki:
- 1 kg dyni lub batatów
- 2 czerwone cebule
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- ser cheddar
- natak pietruszki
- Nastawiam piekarnik na 200 stopni C.
- Dynię kroję, obieram i kroję w większą kostkę ( można nie obierać) Cebulę kroję w piórka.
- Warzywa układam na baszy wyłożonej pergaminem.
- Oliwę łączę z syropem klonowym, mieszanką polewam dokładnie dynię i cebulę.
- Warzywa posypuję solą, pieprzem, płatkami chili i wkładam do piekarnika na około 20 minut ( do czasu, aż dynia się skartelizuje i będzie miękka)
- Upieczone warzywa posypuję startym serem cheddar i natką pietruszki.
You must be logged in to post a comment.