PYSZNIE I ZDROWO

PIECZONA DYNIA Z SYROPEM KLONOWYM,CHILI I CHEDDAREM

PIECZONA DYNIA Z SYROPEM KLONOWYM,CHILI I CHEDDAREM

Będąc w Kanadzie próbowałam chyba wszystkich odmian dyni, szczerze nie potrafię wskazać ulubionego rodzaju, bo każda była na swój sposób pyszna. Z dyni przygotowywałam słodkie placuszki, placuszki na wytrwano, krem dyniowy z mlekiem kokosowym, sałatki i koktajle. A dzisiaj zapraszam na bardzo prosty i pyszny przepis, oczywiście w roli głównej piękna dynia, dynia na ostro polana syropem klonowym, doprawiona chili, solą i pieprzem, a na wierzchu posypana moim ulubionym serem cheddar i natką pietruszki.

Syrop klonowy możesz zastąpić miodem, a ser cheddar swoim ulubionym, doskonale sprawdzi tu się ser feta.

Składniki:

  • 1 kg dyni lub batatów
  • 2 czerwone cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • ser cheddar
  • natak pietruszki
  1. Nastawiam piekarnik na 200 stopni C.
  2. Dynię kroję, obieram i kroję w większą kostkę ( można nie obierać) Cebulę kroję w piórka.
  3. Warzywa układam na baszy wyłożonej pergaminem.
  4. Oliwę łączę z syropem klonowym, mieszanką polewam dokładnie dynię i cebulę.
  5. Warzywa posypuję solą, pieprzem, płatkami chili i wkładam do piekarnika na około 20 minut ( do czasu, aż dynia się skartelizuje i będzie miękka)
  6. Upieczone warzywa posypuję startym serem cheddar i natką pietruszki.
error