DOMOWY PRZEPIS NA OGÓRKI MAŁOSOLNE

Przepis na domowe ogórki małosolne. Przy wyborze ogórków gruntowych pamiętaj, aby były małe i jędrne właśnie takie są najlepsze. Do kiszenia ogórków potrzebujesz: koperku, kilku ząbków czosnku, chrzanu oraz liści porzeczki lub wiśni, można dodać również kilka ziaren gorczycy lub ziela angielskiego. Ogórki są już gotowe po jednym lub dwóch dniach kiszenia
Jak zrobić domowe ogórki małosolne?
Składniki:
- ogórki gruntowe ( małe i jędrne)
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 pęczek koperku
- korzeń chrzanu
- liście porzeczki, wiśni (niekoniecznie)
- 2 łyżki soli na 1,5 l wody
Przygotowanie:
- Przygotowuję solankę: Wodę wlewam do garnka rozpuszczam sól.
- Ogórki myję, osuszam.
- Do słoja na przemian układam ciasno ogórki, chrzan pokrojony w plastry, koper i czosnek.
- Na wierzch daję liście porzeczki.
- Całość zalewam ostudzoną solanką.
- Słój przykrywam talerzykiem i odstawiam w nienasłonecznione miejsce.
3 thoughts on “DOMOWY PRZEPIS NA OGÓRKI MAŁOSOLNE”
You must be logged in to post a comment.
Uwielbiam domowe ogórki małosolne. Są o wiele lepsze, niż te ze sklepu 🙂
u mnie jest słoik w kuchni,tata dba o dostawy świeże:)
Moje ulubione ogórki !! Nie lubię kwaszonych czy konserwowych, ale małosolne to zupełnie inna bajka. Zawsze muszą się znaleźć w surówce do obiadu. 🙂