MUFFINY Z MĄKI JAGLANEJ

Muffiny jaglane z dodatkiem białej czekolady, posypane płatkami migdałów, lekkie, proste w wykonaniu.
Aby otrzymać mąkę jaglaną wystarczy zmielić kaszę jaglaną, którą można wykorzystać nie tylko do wypieków, ale i do zagęszczenia różnych sosów, lub gulaszu.
Składniki:
- 200 g mąki jaglanej (zmielona kasza jaglana)
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 1 tabliczka białej czekolady
- 50 g cukru trzcinowego
- sok z 1 pomarańczy
- 190 g jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- płatki migdałów do dekoracji
Przygotowania:
- Piekarnik nastawiam na 170 stopni C. Przygotowuję dwie miski.
- Do większego naczynia dodaję suche składniki: mąkę, cukier, 1/2 posiekanej tabliczki czekolady, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz sodę.
- Do drugiej miski wbijam jajko, dodaję sok z pomarańczy,jogurt, całość mieszam i wlewam do suchych składników.
- Ciasto mieszam, przekładam do papilotek i wkładam do piekarnika na 20-25 minut.
- W garnuszku roztapiam pozostałą część czekolady. Ostudzone babeczki polewam czekoladą, dekoruję płatkami migdałów.
13 thoughts on “MUFFINY Z MĄKI JAGLANEJ”
You must be logged in to post a comment.
Muszę przyznać że takich babeczek jeszcze nie robiłam a wyglądają apetycznie:)
Wyglądają zjawiskowo 😉
http://www.wkrotkichzdaniach.pl -wiosenne inspiracje 🙂
o,jakie apetyczne i nawet dla mnie łatwe w wykonaniu 😀 zapisuję przepis <3
Pewnie pyszne ?
Bardzo fajny pomysl Podoba mi się i mysle ze w smaku sa swietne Pozdrawiam
Uwielbiam muffinki! A tym bardziej jaglane – świetny pomysł, super dodatki! 🙂
No i proszę, znalazłam przepis na pysznościowy weekend 😉 W domu co tydzień umilamy sobie czas takimi smakołykami. Na pewno wypróbuję! <3
Czy coś robisz z kaszą jaglaną przed zmieleniem?
Witaj Marysia, nie wykonuję żadnych zabiegów przed zmieleniem kaszy 🙂 pozdrawiam
Kaszę jaglaną uwielbiam, ale takich muffinów jeszcze nie miałam okazji jeść! Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis!
Skojarzyły mi się z wielkanocną babką pomarańczową! Super!
pozdrawiam
Kobiecemysli.pl
Lubię jaglane wypieki,w smaku nie różnią się od tych wypiekanych na mące pszennej a są o wiele zdrowsze 🙂
Muszę zrobić w końcu domową mąkę jaglaną i skusić się na takie wspaniałości 🙂