Piernikowe muffiny z suszonymi śliwkami, polane czekoladą stanowią wspaniałe połączenie, przyprawione domową przyprawą piernikową smakują wyśmienicie! Śliwki można zastąpić powidłem lub ulubionym dżemem.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 55 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 10 suszonych śliwek
Polewa:
  • 75 g czekolady mlecznej ciemnej
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewam przez sito, dodaje wszystkie suche składniki: cukier,przyprawę do piernika,kakao,proszek do pieczenia oraz sodę.
  2.  W drugiej misce łącze ze sobą mokre składniki: jajko, olej, mleko.
  3. Śliwki kroję na mniejsze kawałki
  4. Mokre składniki łączę ze suchymi, dodaję śliwki.
  5. Ciasto przekładam do papilotek i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 -25 minut ( do suchego patyczka)
  6. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, a następnie polewam po przestudzonych muffinach.
P1080295 1024x768 - MUFFINY PIERNIKOWE ZE ŚLIWKĄ

 

MuffinyzeC59BliwkC485 1024x768 - MUFFINY PIERNIKOWE ZE ŚLIWKĄ