MAJONEZ Z AQUAFABY, WEGAŃSKI MAJONEZ

Z Aqufaby ( woda po ciecierzycy) można zrobić wiele pysznych potraw: wegańską bezę, mus czekoladowy,gofry, a nawet majonez, który smakiem przypomina ten ze sklepu z tym, że sklepowy ma nieskończona listę składników zaczynających się na E. Majonez wegański jest pyszny, można go przechowywać do 10 dni w lodówce, dodawać do sałatek lub na kanapkę. Nie wylewaj wody z ciecierzycy, zmiksuj sobie pyszny domowy majonez, bez jajek, bez ulepszaczy.
Składniki:
- 125 ml wody z ciecierzycy
- 250 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzika
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki poza olejem przekładam do wysokiego naczynia, miksuję na puszystą masę.
- Do masy stopniowo wlewam olej, cały czas miksując.
- Gotowy majonez przekładam do słoiczka i gotowe.
5 thoughts on “MAJONEZ Z AQUAFABY, WEGAŃSKI MAJONEZ”
You must be logged in to post a comment.
Właśnie 5 czerwca chcę przez 30 dni przejść na dietę wegańską, na próbę. Przepisy takie jak te, są dla mnie na wagę złota!
Aniu trzymam za ciebie kciuki! 🙂 Ja ostatnio ograniczyłam jedzenie mięsa,a jeśli po nie sięgam to tylko u babci na obiedzie 🙂
Świetny przepis! Ja ostatnio robiłam majonez wegański tylko na bazie mleka sojowego, oleju rzepakowego i musztardy. Pycha! 🙂