ŁOSOŚ PIECZONY Z PORAMI

Łosoś pieczony z porami to danie, które zachwyci każdego. Wyśmienite, łatwe w przygotowaniu. Z dodatkiem ulubionej kaszy i sałatki stanowi pyszny pożywny obiad. Tak upieczonego łososia wykorzystuję również do sałatki wtedy kroję rybę na mniejsze kawałki i podaję do sałatki na zimno. Rybę wybieram zawsze ze sprawdzonego źródła, najczęściej sięgam po łososia z ekologicznej hodowli posiadający unijny certyfikat.
ŁOSOŚ PIECZONY Z PORAMI
Składniki:
- Filet z łososia 250 g
- 2 pory ( biała część)
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 1 łyżka płatków migdałów ( można pominąć)
- sok z połówki cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.
- Pory kroję w talarki i przysmażam na masełku ( 2-3 minuty)
- Rybę myję, osuszam i przekładam do naczynia żaroodpornego. Łososia przyprawiam solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny. Rybę przykrywam porami, posypuję płatkami migdałów. Naczynie przykrywam folią aluminiową i wstawiam do pieca na 20 minut.
- Gotową rybę podaję z ulubioną kaszą i sałatką.
You must be logged in to post a comment.