Myślę, że  każdy zgodzi się z powiedzeniem, że chleb to symbol ciężkiej pracy, szacunku i gościnności. Zapach domowego chleba przywołuje wspomnienia dzieciństwa, przenoszę się do czasów, kiedy wakacje spędzałam na wsi u babci. Babcia była mistrzem w wypiekaniu chleba, chrupiąca skórka, mięciutki środek i piętka z masłem, to coś co uwielbiałam. Teraz pieczeniem chleba zajmuje się tato i zawsze, kiedy wracam do rodzinnego domu czeka na mnie pyszny bochenek chleba. A teraz chciałam opowiedzieć wam o książce “Kurs pieczenia chleba” z której dowiedziałam się jak kształtować bochenki, rogale czy bułeczki. W książce umieszczony został rozdział poświęcony różnym zakwasom na chleb, swoją drogą przygotowanie zakwasu wcale nie jest takie trudne 🙂 Oprócz tradycyjnych przepisów na chleb znajdziemy również receptury na ciasta drożdżowe, bułeczki, a nawet przepisy na “szybkie” chleby wyróżniające się tym, że zamiast drożdży używa się proszku do pieczenia oraz sody.
“Kurs pieczenia chleba” to książka, którą bardzo polecam wszystkim miłośnikom chleba 🙂
kurspieczeniachlebarecenzjaksiC485C5BCki - KURS PIECZENIA CHLEBA-RECENZJA KSIĄŻKI
Autorzy: Dan Lepard & Richard Whittington
Wydawnictwo: RM 
Oprawa: Miękka
Ilość stron: 160

Rok wydania: 2011

RM LOGO - KURS PIECZENIA CHLEBA-RECENZJA KSIĄŻKI