P1050008 - KRUPNIK Z KASZĄ JAGLANĄ

Dzisiaj gości u mnie krupnik, ale nie ten tradycyjny, tylko w parze z kaszą jaglaną.
Bulion będzie drobiowy, ale śmiało możesz zrobić z samych warzyw.  
Zatem zapraszam, po przepis 🙂

Składniki:

  • 2 l zimnej wody
  • skrzydełko z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora
  • kawałek selera
  • ząbek czosnku 
  • liść laurowy, 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego  
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • łyżeczka soli,
  • pieprz 
  • natka pietruszki do dekoracji 
Przygotowanie:
Umyte mięso zalej wodą i zagotuj.
Dodaj ziele angielskie,liść laurowy i ząbek czosnku.
Gotuj na małym ogniu około 30 minut.
Warzywa obierz i umyj. 
Możesz je pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod zimną wodą i przelej wrzątkiem.
Dodaj do zupy, dopraw i gotuj jeszcze około 15-20 minut.
Podaj z natką pietruszki.
Smacznego!!!