KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW I OSCYPKIEM

Mam dla Was kolejny zdrowy przepis na pyszną gęstą zupę. Tym razem krem z pieczonych buraków i oscypkiem. W wersji wegańskiej krem podaję z płatkami migdałów i czarnuszką. Dla tych którzy nie przepadają za smakiem oscypka proponuję ser typu feta lub ser kozi. Ponieważ buraki potrzebują dłużej być w piekarniku najczęściej piekę je podczas przygotowania innych potraw np: granoli, ryby lub zapiekanki.
Składniki:
- 4 średnie buraki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- około 600 ml bulionu jarzynowego
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka oliwy lub masła
- szczypta chilli w proszku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Buraki szoruję zawijam w folię spożywczą i piekę przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Cebulę kroję w kosteczkę, czosnek w plasterki i podsmażam na oliwie.
- Upieczone buraczki obieram, kroję w kostkę, wrzucam do cebuli, dodaję przyprawy i smażę przez 2 minuty. Całość zalewam bulionem i zagotowuję pod koniec wlewam sok z cytryny.
- Zupę miksuję na gładki krem, podaję z oscypkiem lub serem kozim, a w wersji wegańskiej podaję z uprażonymi płatami migdałów.
You must be logged in to post a comment.