Faszerowana papryka kaszą jaglaną

Papryki faszerowane kaszą jaglaną z warzywami to doskonały pomysł na pyszny i zdrowy obiad. Przepis jest bardzo prosty można go oczywiście modyfikować według upodobań 🙂

Składniki:

  • 4 duże papryki
  • 200g suchej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sera mozzarella
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka oregano Galeo
  • 1/2 łyżeczki bazylii Galeo
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C.
  2. Kaszę płuczę pod zimną wodą, następnie gotuję zgodnie z instrukcją.
  3. Cebulę, ząbek czosnku kroję w kostkę podsmażam na oliwie, kiedy cebula się zeszkli dodaję pomidory z puszki oraz przyprawy, dokładnie mieszam i łączę z ugotowaną kaszą jaglaną.
  4. Paprykę myję, odcinam jej górną część, wyjmuję gniazda nasienne ,nadziewam farszem i skrapiam oliwą, wkładam do pieca na 30 minut przed końcem pieczenia na każdą paprykę kładę plaster sera.
Faszerowana papryka kaszą jaglaną