muffinyczekoladowezburakiem - CZEKOLADOWE BABECZKI Z BURAKIEM I BEZĄ

Muffiny czekoladowe z burakiem i bezą.

Składniki:

  • 200 g obranych i ugotowanych buraków
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka + 1 białko
  • 60 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mąki
  • 150 g cukru + 70 g
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ulubionej konfitury
Przygotowanie:
  1. Buraki pokrój w kostkę i zmiksuj z olejem na gładką masę.
  2. Mąkę wymieszaj z, proszkiem do pieczenia, kakao, szczyptą soli, 200 g cukru.
  3. Połącz z burakiem.
  4. Ciasto przełóż do papilotek.
  5. Piecz w temperaturze 175 stopni C przez  20-25 minut.
  6. Gotowe babeczki przestudź.
  7. Teraz czas na przygotowanie bezików.
  8. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  9. Białko ubij mikserem na sztywną pianę.
  10. Dodawaj stopniowo 70 g cukru.
  11. Masę bezową przełóż a blaszkę za pomocą łyżki lub szprycy cukierniczej.
  12. Beziki wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i susz przez godzinę.
  13. Po czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw przez 30 minut.
  14. Gotowe bezy posmaruj konfiturą i przyklej do babeczek.
babeczkiczekoladowe - CZEKOLADOWE BABECZKI Z BURAKIEM I BEZĄ