P1050562 - CIASTECZKA Z KAKAO I CYNAMONEM

Pyszne kruche ciasteczka, według przepisu Ani Starmach. Co prawda miały inaczej wyglądać, ale rulon zwijał M 🙂 jednak nie zmieniło, to smaku ciasteczek i są pyszne!

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1.5 łyżki kako
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiej, dodaj cukier, pokrojone masło, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż składniki się połączą. Następnie podziel je na dwie części, do jednej dodaj kakao i cynamon, a do drugiej cukier waniliowy i migdały. Oba ciasta owiń w folię spożywczą ,  włóż do zamrażarki na około 15 minut. Wyjmij ciasto rozwałkuj ( najlepiej zrób, to nie odrywając foli, dzięki temu lepiej będzie się wałkować) Następnie połóż ciasto, jedno na drugim, zwiń w roladę i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnij rulon i pokrój na małe ciasteczka.  Ciastka rozłóż na blasze wyłożonej papierem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez około 15 minut.
Smacznego!!